Beer gered uit een woning

Graag komen wij weer eens met goed nieuws uit het Verre Oosten! Het team van Animals Asia heeft onlangs in de stad Phan Thiet in het zuiden van Vietnam, een galbeer bevrijd die helaas al jaren misbruikt werd om zijn gal. Zijn naam is Ti-Map.

De bevrijding van Ti-Map was zwaar en moeilijk, aangezien dit grote dier op de vierde verdieping van een flatgebouw werd vastgehouden. Nadat de mensen van Animals Asia een tip hadden gekregen, zijn zij lang bezig geweest om de locale autoriteiten te overtuigen dat dit dier zo snel mogelijk daar moest worden weggehaald.

Vorige week was het dan zover en onder politie begeleiding werd er een inval gedaan en werd Ti-Map verdoofd voor een eerste gezondheidsonderzoek. Daar bleek dat hij de lange reis van vier dagen naar een beter leven waarschijnlijk goed zou kunnen doorstaan. In een kleine vrachtwagen werd hij vervolgens naar het Tam Dao berenopvangcentrum van Animals Asia gebracht.

Ti-Map werd in 2000 gekocht van een louche handelaar, toen hij nog maar een jonge beer was. Om de kans op ontdekking zo klein mogelijk te houden, werd hij in een kleine kooi op de 4e verdieping van een fabriekscomplex vastgehouden. Zonder frisse lucht, zonder de aanwezigheid van andere soortgenoten en altijd met de stress van de pijn die hij regelmatig moest ondergaan bij het aftappen van de zinloze gal. En dat 14 jaar lang!