Song Sot

MET DE REDDING VAN DE LAATSTE NOG LEVENDE GALBEER KOMT ER EEN EINDE AAN EEN AFSCHUWELIJKE BERENBOERDERIJ

De berenboerderij, die centraal stond in een internationaal netwerk van wreedheid jegens dieren, is op 28 mei eindelijk gesloten, toen Animals Asia de enige nog levende beer uit zijn gevangenschap bevrijdde. De galbeer Song Sot werd na de 7 maanden durende campagne Red de beren van Halong Bay verlost uit de berenboerderij van Cau Trang in de omgeving van Halong Bay in Vietnam. Het resultaat van deze campagne was, dat onze collega’s van Animals Asia toestemming werd verleend om elke berengal-boerderij in de provincie Quang Ninh te sluiten en de overgebleven beren over te brengen naar hun Reddingscentrum van Beren dichtbij Tam Dao. De boerderij van Cau Trang is als eerste gesloten als resultaat van deze speciale wereldwijde petitie-actie. Tragisch genoeg was Song Sot de enige overlevende van de 27 galberen (nota bene een beschermde diersoort in Vietnam!) die nog op deze boerderij gevangen werd gehouden. Alle andere 26 zijn helaas onder verdachte omstandigheden gestorven.

Zoals verwacht, was Song Sot er ellendig aan toe. Hij was uiterst zwak, sloom en half-verhongerd. Door de slechte gezondheid van de beer en de openlijk-vijandige houding van de eigenaar van de boerderij, besloot het team van dierenartsen om niet ter plaatse een onderzoek naar de conditie van Song Sot te verrichten. Het dier werd eerst direct naar het Animals Asia-Beren-Reddingscentrum inTam Dao gebracht, waar hij medisch behandeld wordt en waar er alles aan wordt gedaan, om hem geheel te laten herstellen.

Aangezien in Vietnam bij alle gevangen beren in 2005 een micro-chip is ingebracht, als deel van een programma waartoe de dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection het initiatief heeft gegeven, is het tegenwoordig onmogelijk voor de eigenaar van een berenboerderij om op een legale manier nieuwe beren te kopen, wat het einde zou moeten betekenen van het al tien jaar bestaande misbruik van deze beschermde diersoort.

De dierenarts die Song Sot aan een eerste lichamelijk onderzoek onderwierp gedurende de reis direct na de redding, berichtte dat hij nog nooit een beer in zo’n slechte conditie  had gezien.