Een beer die gered is baart een jong

Kleine Tijger verrast iedereen met zijn komst.

Toen het personeel op zaterdagochtend hun ronde gingen doen op het berenopvangcentrum in Tam Dao, wisten zij niet wat hun te wachten stond. Toen ze de quarantaine ruimte in gingen waar de achttien onlangs geredde beren verblijven, lag er onder een kooi op de koude betonnen vloer een pas geboren welp te huilen.  Beer manager Linda raapte de baby op en rende met het beertje naar de eerste hulp, waar hij gelijk werd opgewarmd en (puppy melk kreeg) wat hij gelukkig accepteerde. Het beertje weegt 400 gram, en zijn voetzooltjes waren kapot waarschijnlijk van het schapen over de vloer. Tot ieders opluchting at het beertje de eerste dag heel erg goed, hij was zelfs aangekomen. Dierenarts Kirsty en beer manager Belinda verzorgen Tijger dag en nacht, de strijd is nog niet voorbij er zal nog veel moeten gebeuren voordat hij buiten levensgevaar is.

Wij stellen aan u voor.....Tijger het jong

Maandag, 15 februari, 2010-02-18
Aan de vooravond van het nieuwe Maanjaar, kregen we een heel mooi bericht van Beer manager Belinda in Vietnam …… de aankondiging van het nieuws dat één van onze nieuwkomers, Italia, was bevallen van een kleine mannetjes welp.

Hij is gisternacht geboren (Italia is zijn moeder), we vonden hem vanmorgen, (zaterdag 13 februari) koud en huilend op de grond. Belinda (beer manager) heeft het beertje opgewarmd en babyvoeding gegeven die hij gelukkig accepteerde. Het beertje gedroeg zich precies zoals een baby, en hij heeft de hele dag goed gegeten. Het beertje heeft een paar verwondingen opgelopen, met name dat zijn oortjes waren eraf gebeten, maar dit hebben we heel goed schoongemaakt , en zal naar verwachting goed genezen. Kirsty en Belinda en het team staan dag en nacht klaar voor het kleintje. Het is niet verrassend dat het kleintje is geboren, aan het begin van het nieuwe maanjaar. Wij hebben hem de naam Tijger gegeven. Met de moeder gaat het ook heel erg goed, opgerold in een nest van stro en ze eet alle lekkere hapjes op die zij aangeboden krijgt. De moeder zat nog in de herstel kooi en had maar een beperkte ruimte, het lijkt erop dat Italia per ongeluk de oortjes van haar jong heeft afgebeten terwijl zij hem probeerde te baren. Omdat de moeder is gevangen genomen en in een kooi is gezet op een boerderij en gebruikt voor haar gal, en nu weer naar een veilige plek is gebracht en voor het eerst moeder is geworden, zal zij niet voor haar jong kunnen zorgen. Dus wordt de baby met de hand grootgebracht en wordt op afstand gehouden van haar moeder.

Rust zacht lieve Tijger

Helaas hebben wij slecht nieuws, Tijger is helaas op zondagochtend overleden.Tijger had een slechte nacht, hij had ademhalings problemen en weigerde te drinken. Kirsty en Heather hebben Tijger de hele nacht verzorgt maar helaas mocht het niet baten. Zijn kleur was goed, en zijn ontlasting en hij plaste goed, maar zijn ademhaling was heel erg zwak.
Tijger is rustig gestorven. Dat hij zo kort in leven was is te danken aan de wrede praktijken op de beerboerderijen. R.I.P. kleine Tijger.

Tijger had een perfecte maancirkel op zijn borst, en wat een tragedie dat zijn hartje langzaam stopte. Tijger deed zijn naam eer aan, hij vocht als een tijger en was zo sterk als een beer. Samenvattend is het zo, dat deze mooie kleine beer zijn strijd heeft verloren en ons allemaal achterliet met een gebroken hart. Hij was ons gegeven aan de vooravond van een nieuw jaar en het was een uitdaging voor de beste dierenverzorger. Deze kleine jongen was een juweeltje dat niet meer schittert maar die herinnerd zal worden als de meest vechtende “Tijger” die we ooit gekend hebben. Zijn moeder was Thalia die een avond daarvoor gered was van een beerboerderij.